SzobafestésKalocsa           

Kerítés festés    2017. április 17.


A kerítések, legyenek azok fémből vagy fából, állandóan ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Ezért a felületeik védő bevonata idővel felújításra szorul. Ennek elhanyagolása, állapotuk viszonylag gyors romlásához vezet. Az ilyen munkákat célszerű nyáron elvégezni.


Bármilyen anyagú kerítés bevonata felújításánál mindig három munkafázist kell alaposan elvégezni. Az első a felületek megtisztítása, a málló részek eltávolítása, ezután zsírtalanítása következhet. A második fázisban az alapozás, illetve a pórustömítés következik, és a végső munkafázisban kerülhet sor a fedőréteg felhordására. Hogy az adott kerítés felújításához milyen bevonó anyagokat célszerű használni, azt a kerítés anyaga és állapota alapján lehet eldönteni.


A fém kerítések alapanyaga acél, kovácsoltvas, melyek esetleg horganyzott felületűek is lehetnek. Ezek felújító festékanyagai jelentősen eltérhetnek egymástól, általában azok a festékek, amelyek az úgynevezett vasfémekre alkalmazhatók, többnyire nem alkalmasak a horganyzott felületek festésére. Használhatók azonban olyan speciális festékek, amelyek a leváló részek eltávolítása után a rozsdás felületre is felkenhetők, de csak a gyártó előírásait betartva. Ilyen festékek alkalmazása esetén elhagyható az alapos rozsdátlanítás és a közbenső festés, ám a zsírtalanításra ilyen esetekben is szükség van!


Egy adott festékhez csak a gyártó által ajánlott közbenső és átvonó festéket célszerű használni, mégpedig a meghatározott számú rétegben. A megfelelő rétegrend ugyanis alapvetően fontos a bevonat tartóssága és megfelelő védőhatása miatt. A horganyzott felületű kerítésekhez speciális, csak e célra készült festékek használhatók.


A fából készült kerítéseket, manapság különféle lazúrokkal vonják be. Mivel a lazúr jellegéből adódóan nem fedi el a felületeket, a károsító UV-sugárzás ellen a világos árnyalatúak alig védik a faanyagot. Ezért ésszerűbb a közepesen sötétebb színű lazúrokat választani, amelyek pigmentje nagyobb védelmet biztosít a bekent felületeknek.


A színtelen lazúrokat nem ajánlott külső térben levő faszerkezeteken önmagában használni. Sokan a fakerítések felújításakor jobban kedvelik a vastaglazúrokat, mert testesebb és jobban takaró bevonatot képez a faanyagokon. Ez az anyag nehezebben tapad a fára, vastagabb rétege viszont hatékonyabban is védi azt. Ám a vastagabb réteg gyengébb tapadása miatt a bevonata a szélsőséges hatások, és a nem mérettartó faszerkezetek alakváltozása miatt repedezésre hajlamos. Ezért kerítések festésére nem a legalkalmasabb bevonó anyag. Ráadásul a felújításához ugyancsak vastaglazúr használható.


Gyakran a vastaglazúrokat jó vastag rétegben terítik fel a kerítésekre, mert ezzel nagyon szép felületet lehet kialakítani rövidebb idő alatt. Ám ez később megbosszulja magát, mert a testes bevonat hamar levelesen elválhat a felújított felülettől. Mivel a fa, főként pedig a fenyőfélék méretváltozása jelentős, a vastag bevonó réteg nem képes együtt mozogni a fával, és ez okozza a repedéseket, és leváló részeket az ilyen bevonatokon. Ezért kültéren a sötétebb árnyalatú vékonylazúr használata javasolt!



Kálóczi Viktor

 

Húsvét…                                                                                    2017. március 23.

 

Ez a bejegyzés elsősorban a hölgyeknek szól, de természetesen az urak is bátran olvashatják! Itt a tavasz, közeleg a húsvét. Sok háziasszony a jó idő beköszöntével, sokkal szívesebben takarítja otthonát. Ugye ismerős Önnek is a „húsvéti nagytakarítás” fogalma? Jó illatú függönyök, tiszta szép otthon, jól átszellőztetve, a felesleges dolgoktól is megszabadulunk… Tojásokat is kell festeni. A tojásfestésről gyorsan eszünkbe jut, hogy a lakást is kellene festeni. A jó idő meghozza a kedvet otthonunk szépítéséhez. Igen ám, de nem is olyan egyszerű egy festőt találni egy-két héten belül! Persze van, aki kifesti saját kezűleg otthonát. Ha nem megy, vagy nincs rá kapacitása, inkább fogadjon szakembert a festésre.

 

Nos, a napokban több háziasszony keresett meg ehhez hasonló kérésekkel:

 

„Húsvét előtt gyorsan ki kellene festeni a konyhát, meg a nappalit, mert úgyis kell nagytakarítás, akkor együtt megcsinálnám a festéssel járó takarítást is.”

 

A rossz hírem az, hogy a festés időpontját célszerű jóval korábban megbeszélni a szakemberrel.

A jó hírem az, hogy van egy ötletem, hogyan is szervezzük meg a festést.

 

  • Készüljön nyugodtan a húsvéti ünnepekre a gyerekekkel, családdal, hiszen a kapkodás nem vezet jóra. Az ünnepek után mikor visszatérnek a megszokott hétköznapok, vége a tavaszi szünetnek, sokkal nyugodtabban, következetesebben meg tudja szervezni a festést. Ez nagyon fontos, mert a végeredmény évekre szól.
  • Amennyiben a „húsvéti nagytakarítást” elvégezte, a festés utáni takarítással se lesz gondja, hiszen egy jó szakember a festésből adódó szennyeződések takarítását ugyanolyan gondosan végzi el a festési munkák végeztével, mint a munka bármely folyamatát.
  • A legfontosabb időben felkeresni egy szakembert időpont egyeztetés, helyszíni felmérés céljából, mert az idő előrehaladtával a festési szezonban egyre több munkánk van. Ne feledje: minél előbb tudjuk megbeszélni az időpontot, annál biztosabb, hogy az Önnek megfelelő időben el tudom vállalni a munkát.

 

 

Kálóczi Viktor

 


 

 

Tisztasági festés…                                           2017. március 21.

 

A tisztasági festés az a munka, melyre minden embernek szüksége van élete során. Kinek gyakrabban, kinek ritkábban. A festésre nemcsak esztétikailag van szükség, hanem egészségügyi okokból is. A tisztasági festés során a falakat, nyílászárókat, fém felületeket felújítjuk, hiszen évek alatt a felvitt bevonatok, festékek elveszítik eredeti tulajdonságaikat.

 

Mikor célszerű a tisztasági festés?

  • Használt ingatlan vásárlásakor – mert ki ne szeretné eltüntetni az előző lakó nyomait?!
  • Ha nem költözünk, akkor is 4-5 évente javasolt – hiszen az évek során elkoszolódnak, elhasználódnak a falak.
  • Ha meguntuk a színeket, és divatosabbat, vidámabbat, vagy egyszerűen csak mást szeretnénk.
  • Ha otthonában nyílászárók cseréje után a helyreállítás még nem történt meg, vagy folyamatban van.

 Ki végezze el a tisztasági festést?

Azt gondolom, hogy aki úgy érzi, hogy van kedve, türelme, és legfőképpen kitartása ahhoz, hogy saját maga újítsa fel otthona falait, nyílászáróit, az bátran vágjon bele. Érdemes azonban előtte egy hozzá értő szakember tanácsát kikérni a szükséges anyagokkal, szerszámokkal, valamint az alkalmazott technológiákkal kapcsolatban.

Figyelem! A festési munkákhoz csak akkor kezdjünk hozzá, ha meggyőződtünk arról, hogy a felületek megfelelnek az új rétegek felhordására. Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, nem javasolt a munkát megkezdeni, mert ezzel kárt okozhat magának, és megnehezítheti az utólagos helyreállítást. Ezután győződjünk meg arról, hogy a munka megkezdéséhez minden anyag, eszköz és szerszám a rendelkezésünkre áll. /Ellenkező esetben szokott bekövetkezni, hogy kétségbeesetten keresünk egy szobafestőt, aki szinte biztos, hogy nem tud azonnal kisegíteni a bajból./

Természetesen az emberek többsége szakemberre bízza a munka elvégzését. Abban az esetben, ha nincs olyan szakember az ismerősei közt, akiben megbízik, akit ismer, célszerű több szakember véleményét kikérni.

 

Ha úgy gondolja, hogy kevés az információ ahhoz, hogy belevágjon, hívjon bizalommal!

 

Kálóczi Viktor